Artikel Hülya Pinarbasi in Eindhovens Dagblad, 17-01-2023

Hülya was 43 en had borstkanker: ‘Toen ik iets in mijn borst voelde, nam ik het eerst niet serieus’

EINDHOVEN - Hülya Pinarbasi was 43 toen ze een knobbeltje in haar borst ontdekte. Dat was haar geluk. Want hoe moeilijk de periode erna ook was, ze kan het nog navertellen. ,,Jonge vrouwen moeten weten hoe belangrijk vroegtijdige ontdekking is.”

Annette Tromp 17-01-23, 03:00 Laatste update: 17-01-23, 07:15 Bron: ED

 

Hülya is een van de twee naamgeefsters van de stichting YvYa, die zich sinds 2020 sterk maakt voor de ontwikkeling van de Early Warning Scan (EWS. Dit is een apparaat dat in de toekomst ‘vrouwvriendelijk’ en zonder straling in een vroegtijdig stadium borstkanker kan opsporen.

Het is namelijk geen vanzelfsprekendheid dat borstkanker wordt ontdekt, al helemaal niet bij jongere vrouwen die nog geen oproep voor het bevolkingsonderzoek krijgen. De laatste twee letters van YvYa zijn van Hülya Pinarbasi, de eerste twee van Yvonne Geers. Zij overleed op 37-jarige leeftijd, anderhalf jaar nadat zij voor het eerst een knobbeltje voelde.

 

Haar leven op de rails

Pinarbasi ontdekte het knobbeltje net toen ze dacht haar leven een beetje op de rails te hebben. Daar had ze voor geknokt na een lastige periode in haar leven. Geboren en opgegroeid in Nederland, vertrok ze in 1997 naar Turkije, waar ze trouwde. Na 21 jaar huwelijk bracht een scheiding haar eind 2017 weer naar Eindhoven, waar ook haar familie woont.

 

Ze vond een baan bij UPS voor een paar uur in de week en werkte zich op tot teamleider met een vaste fulltime baan in het vooruitzicht. ,,Begin 2019, net toen ik dacht: het gaat goed, ik heb mijn leven op orde, voelde ik iets in mijn borst. Ik nam het eerst niet serieus, ik had nooit stilgestaan bij borstkanker. Op aandringen van mijn zusje ben ik naar de huisarts gegaan. Toen ging het balletje rollen.

 

 

De Eindhovense bleek een hormoongevoelige borstkanker te hebben. Haar behandeling zou bestaan uit chemo’s, twee operaties en bestralingen. Ze moet dit nieuws wel even verwerken, maakte zich zorgen over haar baan omdat ze nog geen vast contract had. Haar leidinggevende moest het wel weten, vond ze. Ook een klein groepje collega’s wist ervan; ,,Zij hebben mij gesteund tijdens dit proces.” Tijdens de chemo’s bleef ze werken en ze nam elke week twee dagen verlof op. Ze meldde zich pas ziek vlak voor de operatie.

 

Haar kale hoofd kon ze bedekken met haar hoofddoek, door zich zorgvuldig op te maken zag ze er goed uit. ,,Maar pas als je klaar bent ga je het voelen”, zegt Pinarbasi. Ze hield er een ‘chemobrein’ aan over. ,,De simpelste dingen vergeet ik soms. Ik las heel veel vroeger, nu kan ik soms een pagina niet helemaal uitlezen.” En neuropathie, een zenuwbeschadiging in haar vingertoppen en tenen. ,,Dat veroorzaakt ook pijn in je lichaam.”

 

Elke dag aan jezelf blijven werken

 

Ze ontdekte hoe belangrijk bewegen is. ,,Elke dag moet je aan jezelf blijven werken. Als ik een tijd niet heb gesport gaat mijn lichaam echt achteruit.” Drie keer per week naar de sportschool, hardlopen en wandelen. ,,Ik moet heel gedisciplineerd zijn.”

 

Pinarbasi is blij dat ze de mogelijkheid kreeg om te genezen, ondanks alle ongemakken die ze nog ervaart. Maar ze denkt ook aan de jonge vrouwen die niet al in een vroeg stadium een knobbeltje voelen en die geen oproep voor een mammografie krijgen. ,,Die zijn echt aan hun eigen lot overgelaten.” Het is de drijfveer voor haar betrokkenheid bij de stichting YvYa.

 

Ze leerde in het Go-Fit groepje van het Catharina Ziekenhuis Paulette Kreté en Yvonne Geers kennen. Gedrieën staan ze aan de wieg van de stichting YvYa, die ijvert voor naamsbekendheid en het bijeenbrengen van gelden om de EWS verder te ontwikkelen.

 

Daarnaast heeft YvYa ook tot doel bewustwording te creëren bij jonge vrouwen. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort; een op de zeven vrouwen wordt hierdoor getroffen. Bij jongere vrouwen (onder de 50) is de kans aanzienlijk kleiner, maar jaarlijks krijgen er toch 3000 de diagnose. Pinarbasi en Geers gaven niet voor niets hun naam aan de stichting. Ze zijn het bewijs daarvan.

 

 

‘Blijf jezelf onderzoeken’

 

Pinarbasi: ,,Als je een jonge vrouw bent aan het begin van je leven en je komt in zo’n traject terecht, dan staat alles stil. De bedoeling is met de EWS dat het vroegtijdig wordt ontdekt. Dan kunnen de behandelingen wellicht ook wat lichter zijn en kun je het leven daarna ook weer sneller oppakken. Dat is wat wij willen, dat vind ik heel erg belangrijk.”

 

,,Zolang de EWS er nog niet is, willen we tegen jonge vrouwen zeggen: blijf jezelf onderzoeken.” Het moet iets heel normaals zijn, in je dagelijkse routine zitten, zegt ze. Bijzonder is dat er ook jonge vrouwen als vrijwilliger bij YvYa betrokken zijn die zelf geen borstkanker hebben (gehad). ,,Alleen indirect, maar zij zijn hier dus heel bewust mee bezig.”

 

Early Warning Scan (EWS)

 

De Early Warning Scan (EWS) is nog in ontwikkeling. Het is een nieuwe methode om borstkanker op te sporen. Eindhovenaar Tom Sanders bedacht deze methode in 2019, toen zijn partner Paulette Kreté met borstkanker werd geconfronteerd. De EWS detecteert afwijkingen in de borst met behulp van 3D-scanning met geavanceerde fotografietechnieken. Met zijn idee won Sanders in 2019 een bedrag van 25.000 euro van Holland High Tech. Daarmee kon de EWS met behulp van diverse partners verder worden ontwikkeld.

 

Momenteel wordt gewerkt aan het beta-prototype. Het wachten is nu op het moment dat de EWS wetenschappelijk kan worden getest. Stichting YvYa probeert met diverse acties het geld hiervoor bijeen te brengen.

Met deze boodschap wil Pinarbasi ook vrouwen bereiken voor wie dit taboe is. ,,Dat zijn vaak vrouwen met mijn achtergrond. Dat is een kwestie van cultuur”, denkt ze. ,,Ik wil dat vrouwen weten dat het oké is om zelfonderzoek te doen en naar een arts te gaan, ook als het een mannelijke arts is.”